Hoe bak ik perfecte koekjes?

De perfecte koekjes bakken: dat lukt je met deze tips. Hoe blijven je koekjes knapperig en hoe lang kun je ze bewaren? SweetyCakeShop deelt al haar tips met je!
Je perfecte koekjes beginnen natuurlijk met het beste deeg!
Zelf bak ik het liefst met de koekjesmix van Funcakes. Je maakt het volgens de aanwijzingen op de verpakking! Zorg ervoor dat je boter al op kamertemperatuur is of snijd koude boter in kleine blokjes om hem goed te kunnen mengen. Kneden kun je met de hand doen, maar je kunt ook beginnen met de deeghaak van je mixer tot je dikke korrels deeg hebt en de rest met de hand kneden. Daarna leg je de deegbal minstens 1 uur in plastic in de koelkast. Langer kan geen kwaad, bewaar het deeg gerust een paar dagen in de koelkast! Wil je je deeg langer bewaren dan kun je het ook prima invriezen.
Hoe kun je je deeg gelijkmatig uitrollen - zonder vastplakken?
Tegen vastplakken zijn 2 remedies: bloem boven en onder, of aan beide zijden bakpapier. Om gelijkmatig uit te rollen gebruik je deeglatten. Deze leg je aan beide zijkanten, zo dat de randen van je deegroller erover rollen. 5 mm is een mooie dikte voor koekjes.
En nu: je koekjes netjes uitsteken.
Wiebel of draai even met je vorm om te zorgen dat het deeg helemaal los is. Pas natuurlijk op dat het deeg wel in vorm blijft. Haal dan het overtollige deeg eromheen weg. Je koekje blijft dan keurig over. Breng de uitgestoken koekjes over op je bakplaat, liefst met een koekspatel. Laat wat ruimte over tussen de koekjes.
Waar bak je de koekjes op? Op je rek of je bakplaat?
Waar ik zelf vaak last van had, was een donkere onderkant en nog steeds een lichte bovenkant van de koekjes. De Air CookieSheet is daar echt dé oplossing voor. Deze dubbele bakplaat met lucht ertussen, zorgt voor koekjes die aan alle kanten even bruin zijn én je hebt in de oven geen bakpapier meer nodig, ze kunnen zo op de plaat.
Baktijd
Qua baktijd hou ik niet helemaal de verpakking aan. Ik zet mijn oven liever 20 graden koeler, zodat ze niet te snel bruin worden en houd de baktijd dan goed in de gaten voor mooi lichtbruin gebakken koekjes.
Bewaren van koekjes
Bewaar je koekjes in een afgesloten trommel. In een koektrommel blijven de koekjes ongeveer 4 tot 6 weken goed. Je kunt kiezen voor een trommel die je luchtdicht kunt afsluiten of voor de bekende metalen koektrommels. In een metalen koektrommel zullen je koekjes langer knapperig blijven, het vocht kan er namelijk door de kiertjes een beetje uit. In een luchtdicht afgesloten koektrommel blijft het vocht juist in de trommel zitten waardoor je koekjes zacht kunnen worden.
Wat te doen als je koekjes zacht zijn geworden?
Je kunt ze eenvoudig weer knapperig krijgen door rijst in de trommel te leggen. Onder een laag bakpapier bijvoorbeeld. De rijst neemt het vocht op waardoor je koekjes knapperig blijven.
Koekjes invriezen
Wist je dat je koekjes ook heel goed kunt invriezen? Zorg dat de koekjes goed luchtdicht verpakt zijn voordat je ze in de vriezer plaatst. Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Even alles in beeld?
Bekijk dan de video!
Wil je leren hoe je simpel supertoffe koekjes maakt?
Dat zie je in deze video!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...