Hoe maak ik ganache?

  • Geplaatst op
  • Door Vivian Scheeres - SweetyCakeShop
  • Geplaatst in afsmeren
  • 0
Hoe maak ik ganache?

Voor strakke taarten kun je afsmeren met ganache. Dit heeft als voordeel dat het op kamertemperatuur een stuk steviger is dan bijvoorbeeld botercrème. Als je het op de manier zoals in de video maakt, dan is je slagroom gepasteuriseerd en is het geheel dus langer houdbaar. 

Ik heb een korte video waarin ik je laat zien hoe je zelf ganache maakt en hieronder zie je ook een schema, met hoeveel chocola en slagroom je nodig hebt voor welke taart. 
Als de temperatuur waarbij je werkt omhoog gaat, zoals bij heel warm weer, kun je in verhouding meer chocola toevoegen, dan wordt de ganache makkelijker stevig. Bij witte ganache ga ik dan naar 1:4 en het kan zelfs naar 1:5. 

Als je fondant over je ganache wil, vergeet dan niet de ganache even nat te maken voor je je fondant erop legt, anders plakt je fondant er niet aan vast.


Ganache om je taarten super strak af te smeren

750 gram witte chocola
250 gram slagroom          dus 3:1

of
500 gram melkchocola
250 gram slagroom          is 2:1

of 
250 gram pure chocola
250 gram slagroom          1:1 

Slagroom in een pannetje tot 70 graden opwarmen. Als het begint te borrelen, direct van het vuur afhalen. Dan roer je de chocola erdoor. Blijven roeren tot het één geheel is geworden. Dan voor een aantal uren in de koelkast. Bij gebruik, kleine hoeveelheden voorzichtig opwarmen in de magnetron voor de gewenste dikte. 

Veel gestelde vragen:

Waarmee kan ik ganache kleuren? Dit kan met alle gelkleurstoffen, omdat er slagroom toegevoegd is, is het geen chocola meer en kun je met Wilton, Progel en FunColours gewoon kleuren. Soms pakt de kleur niet goed, dan zie je een soort stipjes. Als je nog even wacht tot de temperatuur gedaald is dan zie je ineens, de kleur doorkomen.

Mijn ganache zit in de schift, moet ik deze weggooien? Nee ganache in de schift is nog prima te redden. Zorg dat de temperatuur omlaag gaat en roer het nog eens flink door. Wat soms ook helpt, is een klein scheutje koud water erdoor.  

Een heerlijke chocoladeganache is perfect om je taart mee af te smeren. Je kunt hem zelf maken met chocolade callets en slagroom, of de handige FunCakes mix voor chocoladeganache gebruiken. In deze tabel kun je vinden hoeveel ganache je nodig hebt en in welke verhoudingen je hem maakt.

Wil je nog meer leren over ganache? Wil je zien hoe je een taart er echt strak mee afsmeert? Wil je weten hoe je een drip maakt met ganache? Koop dan de online workshop "Strak afsmeren met ganache." Hiermee krijg je levenslang toegang tot de video waarin ik je alles uitleg, met een overzichtelijk lesboek erbij!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »